Kanárske ostrovy – Lanzarote – prvá časť

Plavba z Madeiry sa začala za sprievodu jemného vetra, 10 až 14 uzlov. Vlny neboli vysoké, no bolo nám jasné, že takto to dlho nevydrží. Rozhodli sme sa Madeiru opustiť skôr, ako by sme chceli, práve kvôli predpovedi počasia, keďže sme mali jednu z posledných príležitosti vyraziť za ešte relatívne priaznivých podmienok.

Ešte pred večerom bola predpoveď vyplnená, akurát o pol dňa skôr. Vlny prevyšovali 3 metre a vietor dosahoval v čoraz častejších nárazoch 25 uzlov. Pôvodne sme mali namierené na ostrov Graciosu, ale keďže sme šli rýchlejšie, než sme očakávali a nechceli sme prísť na neznáme miesto a kotviť o druhej ráno, rozhodli sme sa pozmeniť jemne smer a ísť na ostrov Lanzarote. Aj vietor a vlny sme mali presne za nami a tak sme po zmene smeru mali o čosi pohodlnejšiu plavbu…aj keď slovo pohodlnosť znie v tomto prípade dosť paradoxne. Šporák si to odniesol najviac, odrhlo ho, no našťastie bolo už dovarené a nič na ňom nebolo.

Prístav v Lanzarote bol veľký, obklopený reštauráciami a obchodmi. V podstate mi pripomínal jedno veľké obchodné stredisko. Prvý deň sme sa nezmohli k ničomu a tak sme aspoň využili bazén k dispozícii, kde sa deti vyšantili. Bazén bol prázdny a naokolo len zopár ľudí. Po chvílke ma Bruno upozornil, že to dievča za nami je slovenka. Nebolo mi úplne jasné, ako k tomu prišiel, keďže na deti rozprávala anglicky. Pochopila som, keď som sa otočila. Mala perfektné tričko s nápisom „slovenka“ :). Prihovorila som sa a za pár minút sme boli prekvapené obe. Pochádzala z Košíc ako ja a tak isto nechali všetko tak a rozhodli sa s manželom angličanom a deťmi ísť na loď. Milujem takéto náhody.

Následujúci deň sme nechali Sofiu vytiahnúť z vody, čo je stále zážitok. Pre deti fascinujúci, pre dospelých trocha stresujúci. Sofiu bolo potrebné očistiť od biofilmu, na ktorom sa neskôr objavujú riasy, mušle, huby a rôzne organizmy a vytvárajú tak zelený koberec, ktorý znižuje rýchlosť lode a jej ovládateľnosť. Ak znečistenia na lodi pretrvávajú, môže sa poškodiť lak a neskôr aj trup, napríklad koróziou. Po očistení následoval antifoulingový náter. Okrem toho bola potreba opraviť ten odpadnutý šporák. Na miesto skákania na palubu sme na ňu liezli po obrovskom rebríku.

Počas týchto dní sme mali dostatok času na spoznávanie Lanzarote.

 

  

Deti mali najväčšiu

radosť z návštevy sopky

a ešte dlho o nej

nadšene rozprávali.

 

My sme ale neprestávali myslieť na ostrov Graciosa, na ktorý sme sa kvôli počasiu nedostali…(pokračovanie)

 

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.