Kotva zákeračka, alebo nedôveruj svojej kotve

Prírodná rezervácia Cousteau – Guadeloupe:

Včera som neveriacky krútila hlavou pri pohľade, ktorý sa mi, pri vybehnutí na palubu naskytol. Slovensko opäť na obzore! ??⛵️…

Mali sme včera tú česť spoznať ďalších úžasných ľudí. Štyria sympaťáci zo Slovenska, ktorých náhoda zakotvila priamo veďla nás!

Večer bol celkom akčný a začal dosť nezvyčajne: krátko po tom, čo sme sa dostavili na návštevu, sa spustil silný vietor. Zrazu sa ozval alarm a my sme si uvedomili, že už nie sme tam, kde sme boli. Kotva povolila a my sme sa pomaly, ale isto vzdiaľovali. Vietor silnel a chlapi boli raz-dva pripravení znova kotviť. Dno tu ale nie je pre kotvenie práve najideálnejšie a stále silnejší vietor tomu vôbec nepomáhal. Prvý pokus…druhý…tretí…štvrtý…po piatom som ich prestala počítať. Reťaz ešte nestihla na dno ani len dopadnúť a vietor už hnal plachetnicu kade tade do strán, ako sa mu zachcelo.

Lano priviazané na konci reťaze sa do toho, pre istotu, zaseklo a chlapom dalo jeho uvoľnenie pekne zabrať – obzvlášť na nervy. Ako to už v takýchto situáciách býva, medzičasom sa úplne zotmelo, zlá viditeľnosť a ešte horšia počuteľnosť tomu všetkému nenapomáhala. Všimli sme si, že tento problém riešili aj ďalšie dve susedné plachetnice. (Okrem iného sme si podobnú situáciu užili s Brunom deň pred, pri našom príchode, keď sa nám podarilo zakotviť až na tretí krát).

Chlapi ani na chvíľu nestratili chladnú hlavu. Popri vetrom rozbitých pohároch a skle na zemi, to skúšali zas a znova, až do úspešného zakotvenia!

…po ktorom sme aj úspešne pokračovali tam, kde nás vietor prerušil ??…

 

 

 

 

PS: V noci, krátko po jednej hodine, ma tiež zobudil alarm. Trošku nás poodfúklo, no našťastie to bolo len dlhou reťazou a kotva nepovolila.

 

 

 

 

 

 

Pozri aj:

(A)sociálny život na palube

Našu FB stránku

Videá z našej doterajšej plavby

 

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.